Antalet personer som använder Spelpaus.se, Sveriges nationella självavstängningsregister för spel, fortsätter att öka. Vid utgången av 2024 hade cirka 120 600 personer registrerat sig för självavstängning, en ökning med över 3 procent jämfört med föregående kvartal.
Den växande användningen av Spelpaus speglar en ökad medvetenhet om ansvarsfullt spelande, men väcker samtidigt frågor om hur stor andel av spelarna som upplever problem med sitt spelbeteende.
Ökad användning av Spelpaus – tecken på spelproblem?
Att fler registrerar sig hos Spelpaus kan tolkas på olika sätt. Å ena sidan visar det att fler spelare tar ansvar för sitt spelande och använder de verktyg som finns tillgängliga för att skydda sig själva från riskbeteenden. Å andra sidan kan det även signalera att problemspelandet ökar i Sverige, vilket oroar branschorganisationer och myndigheter.
Under 2024 såg vi även en ökning av intäkterna för spelbolag med svensk licens, trots att BOS och ATG varnat för att den oreglerade marknaden växer. Med tanke på att både den svarta och grå spelmarknaden inte omfattas av Spelpaus, finns en risk att vissa spelare som stänger av sig från licensierade bolag fortsätter att spela hos olicensierade aktörer – där konsumentskyddet är betydligt svagare.
Spelinspektionen och branschens ansvar
Spelinspektionen, som ansvarar för Spelpaus, har betonat vikten av att fler spelare känner till och använder självavstängningsverktyget. Samtidigt har de efterfrågat skärpta åtgärder för att förhindra att avstängda spelare vänder sig till den svarta marknaden.
Branschföreningen BOS har också lyft frågan och menar att Sverige bör förbjuda alla olicensierade aktörer från att acceptera svenska spelare, oavsett vilket språk eller valuta deras tjänster erbjuds på.
Kommer Spelpaus fortsätta att växa?
Spelpaus har på kort tid blivit ett viktigt verktyg inom ansvarsfullt spelande, och trenden visar att allt fler använder tjänsten. Men om spelproblem faktiskt minskar eller om problemet bara flyttar sig till oreglerade aktörer återstår att se.
I takt med att fler uppmärksammar riskerna med överdrivet spelande kommer sannolikt också behovet av verktyg som Spelpaus att öka. Frågan är nu hur regeringen, Spelinspektionen och spelbranschen kommer att agera för att säkerställa att de som väljer att stänga av sig inte lockas till den olicensierade marknaden.
Leave a Reply