Det första de flesta frågar sig är om det lagligt att spela på en bettingsida utan licens. Korta svaret är ja! Med det sagt välkomnar vi alla betting och spelintresserade till vår kompletta guide till gambling utanför för Sveriges gränser. Vi vill dock poängtera att den här guiden är avsedd för utlandssvenskar och boende i Sverige rekommenderas att spela på bettingsidor med svensk spellicens. Bettingsidor som listas nedan accepterar dock spelare som är boende i Sverige. Innan ni väljer ett betting rekommenderar vi även att ni läser igenom vår bettingguide.

Betting utan svensk Spellicens

I och med spelregleringen som trädde i kraft den 1 januari 2019 så stängdes många spelbolag ut från den svenska marknaden. Men utbudet av bettingsidor med svensk spellicens visade sig också bli väldigt stort, med över 100 olika betting brands fördelade på över 60 licenser. Trots detta är det många som väljer att söka sig till bettingsidor utan licens. Det finns många olika grader av spellicenser globalt sett. När folk letar efter ett betting utan licens syftas det oftast på ett betting utan svensk licens. Även om det finns helt olicensierade bettingsidor där ute som förmodligen accepterar svenska spelare så avråder vi starkt från att spela på dessa bettingsidor.

Om man som spelare väljer bort eller inte kan spela på ett betting med svensk spellicens, t.ex. för att man bor utomlands eller saknar BankID, så bör man ändå välja ett betting som är reglerat på någon av de vedertagna jurisdiktionerna för online spel och gambling. Dit hör exempelvis Malta, Curacao, Gibraltar, Storbritannien med flera.

Vanliga Jurisdiktioner

En speljurisdiktion är oftast ett geografiskt område med lagstiftning som reglerar villkoren för att få bedriva spelverksamhet. Vissa jurisdiktioner har regelverk för både fysiska och virtuella bettingsidor. Andra har antingen det ena eller det andra. Här nedan kan du läsa om de vanligaste jurisdiktionerna för gambling online.

Malta

Bettingsidor på Malta är reglerade av deras spelmyndighet, det vill säga deras motsvarighet till Spelinspektionen. Deras spelmyndighet heter Malta Gaming Authority och brukar förkortas MGA. Om du har spelat betting innan den svenska spelregleringen så är det väldigt troligt att du har spelat på en bettingsida licensierat på Malta. Så vilken spellicens vill man helst att bettingsidan ska inneha? Generellt sett så har de europeiska licenserna bättre rykte än de utomeuropeiska. Dessutom är det skattefria spelvinster för de flesta spelare inom Europa, men det beror på var någonstans man bor. Om man som svensk spelare väljer att spela på en bettingsida o som inte riktar sig mot svenska marknaden men som ändå accepterar svenska spelare och har sin spellicens inom EU eller EES så får även den ta del av skattebefriade vinster. På just den här punkten är svenska lagstiftningen väldigt tydlig. Tyvärr är det nya svensk regelverket inte lika tydlig på alla olika punkter. Men det återkommer vi till senare. Nu tänkte vi först ge en snabb översikt av de olika jurisdiktionerna och de vanligaste spellicenserna.

Curacao

Curacao är en av de absoluta största jurisdiktionerna räknat till antal bettingsidor, men den skiljer sig också mycket från de mer erkända. Curacao har i skrivande sund 4 huvudlicenser, eller master licenser, som du kan välja mellan. Det är via dessa som bettingsidor kan få tillgång till Curacaos jurisdiktion och spelreglering.

Curacao va tidigare en del av Nederländska Antillerna, men är sedan 2010 en autonom stat. Trots att Curacaos spellicens är en av världens mest använda har den tyvärr inte det bästa ryktet. Dessutom måste boende i Sverige och många andra EU eller EES länder skatta på eventuella spelvinster som kommer från en bettingsida med curacao licens. Oavsett om de riktar sig till svenska spelare eller inte.

Storbritannien

Storbritannien va tidiga på att reglera sin virtuella spelmarknad, det vill säga betting på internet. Många länder som reglerar sina spelmarknader kollar på just Storbritanniens spelmyndighet och lagstiftning. Storbritanniens motsvarighet till Spelinspektionen heter UK Gambling Commission och de har även en motsvarighet till Spelpaus, Gamstop (inte att förväxlas med GameStop). Spelpaus är bland annat inspirerat av just Storbritanniens självexkluderingssystem GamStop.

Idag tillhör inte Storbritannien längre EU eller EES, men det är inte heller många bettingsidor med spellicens som accepterar spelare från övriga Europa. Oftast har dessa bettingsidor en annan licens som de faller tillbaka på för att ta spelare från Sverige eller andra länder runt om i världen.

Vad säger svenska spellagstiftningen?

I och med den nya svenska spelregleringen så har Sverige ändrat sin lagstiftning kring betting på nätet. För att en bettingoperatör ska få verka på den svenska marknaden måste man ansöka och erhålla en spellicens från Spelinspektionen. Det ger bettingoperatören tillåtelse att marknadsföra sig och ta emot svenska spelare boendes i Sverige. När vi skriver svenska spelare inkluderar det alla som är skrivna eller folkbokförda i Sverige. Vad som eventuellt står i ens pass är irrelevant.

Detsamma gäller om en person eller spelare med svenskt pass har bosatt sig permanent utomlands. Det vill säga att ditt svenska pass är inte tillräckligt för att du ska kunna spela på en svensk bettingsida, utan det är lagarna och reglerna i ditt hemland som gäller. Det är därför vi har skapat den här guiden, för svenskar som vill spela på bettingsidor utan svensk licens.

Samtidigt som lagen är väldigt tydlig med vad som gäller för att ta emot svenska spelare boendes i Sverige, så är lagen också tydlig med vad som gäller med bettingsidor som saknar licens i Sverige. Det finns internationella bettingsidor som accepterar spelare oavsett om de bor i Sverige eller något annat land. Givetvis kan det finnas länder därifrån de inte accepterar spelare, svenska eller ej, men de bettingsidor vi listar accepterar spelare från de flesta länder.

Informationen om bettingsidor som saknar svensk licens är tyvärr ganska bristfällig hos Spelinspektionen, men svenska Skatteverket har väldigt bra information om skatteperspektivet i frågan. Om bettingsidan har svensk spellicens, från Spelinspektionen, så är spelvinsterna alltid skattefria för spelare boende i Sverige. När det kommer till skatteregler på bettingsidor utan svensk licens är det lite mer komplicerat, men inte överdrivet.

När behöver jag skatta på en bettingsida utan licens?

Om bettingsidan i fråga har svensk spellicens, från Spelinspektionen, så är som sagt spelvinsterna alltid skattefria om du är boende i Sverige.

Om bettingsidan har licens inom EU eller EES, men inte i Sverige, och riktar sig till svenska spelare så måste vinsten deklareras och skattas med 30%.

Om bettingsidan däremot har licens inom EU eller EES, men inte i Sverige och inte riktar sig till svenska spelare så är vinsten skattefri.

Om bettingsidan inte har licens inom EU eller EES, men i t.ex. Curacao, tidigare en del av Nederländska Antillerna, så är eventuella vinster skattepliktiga med 30%. Detta gäller oavsett om bettingsidan i fråga riktar sig till svenska spelare eller inte.

Är du som svensk utskriven från Sverige så måste du kolla med din lokala skattemyndighet, men som tumregel gäller det som står ovan.

Då anser Skatteverket och Spelinspektionen att en bettingsida riktar sig mot svenska spelare!

Om en bettingsida saknar den svenska licensen, men erbjuder sin sida på svenska, har sin kundtjänst tillgänglig på svenska, erbjuder insättningar eller uttag med svenska kronor, marknadsför sig mot spelare i Sverige och/eller erbjuder bonusar i svenska kronor så anses det som att sidan riktar sig till svenska spelare.

Här är några exempel baserat på det Skatteverket har skrivit på sin hemsida.

Exempel

Det är också viktigt att distingera mellan bettingsidor med licens inom EU och EES, med bettingsidor som har sin licens inom Europa. Dock är det värt att påpeka att de vanligaste europeiska licenserna också kommer från länder inom EU och EES.

Fungerar Spelpaus på Bettingsidor utan Licens?

Korta svaret är nej, Spelpaus fungerar inte på bettingsidor utan svensk licens. Det är en av nackdelarna med att spela på en bettingsida med svensk licens, att Spelpaus inte fungerar för självexkludering. De flesta bettingsidor har dock funktioner för att stänga av dig från att spela på just den bettingsidan, men det finns inget centralt självexkluderingssystem.

Fördelen med Spelpaus är att när du spärrar dig själv så kan du inte spela varken på nätet eller på fysiska anrättningar i Sverige, som t.ex. Casino Cosmopol, Vegas automater, i butik eller på travbana.

En del spelare som har spärrat sig på Spelpaus söker sig utanför Sveriges gränser, till bettingsidor utan svensk spellicens och bettingsidor utan Spelpaus för att ta sig runt spärren. Det är inget vi rekommenderar, då det förmodligen föreligger en bra anledning till att du stängt av dig i förstalaget.

Det har dock förekommit spelare som stängt av sig hos Spelpaus av misstag, eller missförstått vad självexkluderingen faktiskt innebär. Då kan en bettingsida utan Spelpaus och utan svensk licens så klart vara ett alternativ.

Kan man använda BankID på betting utan Svensk Spellicens?

Det här är en fråga som vi får ofta, kan man använda sitt BankID på en bettingsida utan svensk licens? Svaret är faktiskt inte helt enkelt, utan det beror på flera olika faktorer! BankID är idag ett krav för att kunna registrera sig på en bettingsida utan licens, bland annat för att man ska kunna identifiera sig direkt vilket hjälper när det kommer till lagar och regler kring penningtvätt. Men den främsta orsaken är att bettingsidan ska kunna kolla om spelaren är blockad på Spelpaus eller inte.

När man registrerar sig eller spelar på en bettingsida utan svensk licens, men med BankID, görs det inget uppslag mot Spelpaus. Det är helt enkelt så att vissa spelare föredrar att göra insättningar och uttag med hjälp av BankID då det oftast går väldigt smidigt!

Andra spelare föredrar att spela på en bettingsida utan BankID, vilket kan ha flera olika orsaker. Man kanske helt enkelt inte har tillgång till BankID, eller föredrar att verifiera sitt konto på traditionellt sett med diverse dokument.

Är licensierade bettingsidor att föredra?

Bettingsidor som är reglerade i någon form är alltid att föredra. Men var de är reglerade beror på vad du är ute efter som spelare. Vid det här laget har ni säkert förstått att det är helt lagligt att spela på en bettingsida även om de saknar en svensk spellicens. Med det sagt finns det fördelar både med bettingsidor som har svensk licens, och bettingsidor som inte har svensk licens.

Fördelar med bettingsidor med svensk licens

 • Skattefria vinster
 • Spelpaus skyddar dig som spelar för mycket
 • Konsumentverket kan hjälpa dig vid en eventuell tvist

Nackdelar med bettingsidor med svensk licens

 • Max ett bonuserbjudande per bettinglicens och spelare
 • Max 100 kronor i välkomsterbjudande (gäller t.o.m. 31 december 2020)
 • Max 5000 kronor i insättningsgräns per vecka, spelare och betting (gäller t.o.m. 31 december 2020)

Fotnot: Vi vill poängtera att vi anser att 5000 kronor per vecka, spelare och betting är mycket mer än gemeneman har råd att förlora. En eventuell insättnings eller förlustgräns bör sättas utifrån spelarens individuella ekonomiska förutsättningar. Vi finner insättningsgränsen extremt ogenomtänkt.

Fördelar med bettingsidor utan svensk licens

 • Skattefria vinster (om du väljer en bettingsida med licens inom EU eller EES)
 • Fler bonuserbjudanden
 • Cashback erbjudanden hos vissa bettingsidor
 • Turneringar och tävlingar

Nackdelar med bettingsidor utan svensk licens

 • Spelpaus skyddar inte dig som spelar för mycket
 • Vid en eventuell tvist kan det vara krångligare att veta vart man ska vända sig
 • Skatt på vinster hos bettingsidor utanför EU och EES
 • Sämre spelutbud

Bettingbonusar hos bettingsidor utan licens i Sverige

Hos betting utan licens i Sverige finns det möjligheter till många fler bonusar än hos bettingsidor med licens i Sverige. Sveriges spellagstiftning tillåter som sagt bettingsidor att bara erbjuda sina kunder en bonus. Om fler än en bettingsida ligger på en och samma licens, vilket de oftast gör, så kan spelaren bara nyttja sin bonus på ett av dessa bettingsidor.

Någon motsvarande lagstiftning finns inte i jurisdiktioner som till exempel Malta eller Curacao. Det innebär alltså att det finns alla möjligheter till att få flera bonusar i form av free spins, cashback, olika former av tävlingar och turneringar samt insättningsbonusar.

Det innebär också att du kan spela på så kallade äventyrsbettingsidor, eller spelifierade (från engelskans gamification) bettingsidor som det även kallas på svenska. För er som inte är bekanta med det begreppet så är det ett koncept där du kan komma upp i olika nivåer beroende på hur mycket eller vilka spel du spelar. Även om konceptet i sig inte är förbjudet, så är belöningar i form av exempelvis free spins inte tillåtna då det räknas som bonus.

Insättningsmetoder

Bettingsidor som saknar licens i Sverige brukar ha gått om olika insättningsmetoder. Allt från kreditkort och banköverföringar till eplånböcker och kryptovalutor. Dock är det inte ovanligt att insättningsmetoderna på bettingsidor som är reglerade i Sverige skiljer sig mot bettingsidor utan svensk licens.

Trustly har tagit en mycket stark marknadsposition inom Europa och i synnerhet i Sverige. Även betaltjänster som Zimpler, Swish och Klarna är populära.

På svenskreglerade bettingsidor är de med råge de mest populära lösningarna, men hos bettingsidor utan licens i Sverige är de inte riktigt lika vanliga.

Spel med kryptovalutor på betting

Att spela betting med kryptovalutor så som Bitcoin och Ethereum har växt i samma takt som kryptovalutornas popularitet har. Men efter det att den nya spellagstiftningen trädde i kraft och lagar kring hur avyttring av kryptovalutor ska beskattas har det blivit ganska så mycket att hålla koll på.

Till att börja med så saknar alla renodlade kryptobettingsidor svensk licens. De bettingsidor som enbart tar emot kryptovalutor är bettingsidor utan svensk spellicens. Om värdet på kryptovalutan har ökat sedan anskaffningstillfället fram tills att du ska sätta in dem på en bettingsida så räknas det som en avyttring. Om du har gått plus vid avyttringstillfället, räknat i svenska kronor eller annan fiatvaluta, ska eventuell vinst redovisas och beskattas med 30%.

Om bettingsidan i fråga dessutom ligger i en jurisdiktion utanför EU eller EES, som till exempel Curacao som är ett vanligt tillhåll för krypto och bitcoin bettingsidor, så ska dessutom eventuella spelvinster och beskattas med ytterligare 30%.

Om bettingsidan däremot har sin licens på Malta och inte riktar sig till svenskar så är vinsterna skattefria. Men om du sätter in kryptovaluta efter en kursuppgång räknas det fortfarande som en form av avyttring och ska beskattas oavsett om du sen vinner eller förlorar på själva bettingsidan.

Betting utan licens på Flashback

På Flashback.org, som är ett av Sveriges största diskussionsforum, diskuteras betting flitigt i forumdelen Livsstil / Poker, spel och dobbel. Sedan mitten av 2019, det vill säga ungefär sex månader efter att nya spelregleringen trädde i kraft så har tråden Betting utan Svensk Licens konstant legat högt i Flashbacks forumdel för poker, spel och dobbel.

De flesta bettingsidor som vi har skrivit om här, har även blivit omnämnda på Flashback. Forumet Flashback är långt ifrån representativt för svenskar och i synnerhet samhället i stort. Men någonstans visar det ändå hur intresset för olika former av betting på nätet ser ut. Att just bettingsidor utan svensk licens har väckt ett stort intresse bland spelare på Flashback är inte helt konstigt, och anledningarna är många.